Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

 

База радова за конкурс - "Димитрије Мита Чипчић"

 

Школска 2018/19. година

Сузана Вељковић, Ниш (добитница награде) - линк

Снежана Ковач, Врбас - линк

Јелена Ивановић, Горачићи - линк

Биографија

 

Димитрије Чипчић, учитељ и педагошки саветник

(1925-2003)

Биографија

Димитрије Чипчић рођен је у Кикинди 12. маја 1925. године. Учитељску школу завршио је 1948. У Вршцу. Као учитељ је радио у Плочици (Срез Ковин) и Савковићима (Срез Азбуковачки), а последње 24 године у Кикинди у којој је и пензионисан.

   Као учитељ у Кикинди био је сарадник Југословенског завода за школство и Републичког завода за унапређење наставе.

Пуних 30 година бавио се истраживачким радом у области наставе почетног читања. Организовао је семинаре за учитеље првог разреда и био предавач на истима у многим местима Војводине и Србије.

   Године 1963, Завод за унапређење наставе Републике Србије додељује му неограничена материјална средства за даљи експериментални рад у области учења читања кроз игру.

   Исте године Југословенски завод за школство издаје и штампа његову књигу ,,Групна обрада слова и занимљиве дидактичке активности у настави почетног читања”.

Током четрдесетогодишњег учитељевања објавио је 23 стручна рада у следећим часописима: ,,Настава и васпитање”, ,,Педагошка стварност”, ,,Наша школа”, ,,Просветни лист” и ,,Просветни преглед”.

Основао је шест луткарских позоришта и то у Кикинди, Борову, Апатину, Врднику и Плочици. Заједно са Божидаром Валтроновићем основао је и позориште лутака (марионетско позориште) у Београду.

У Врднику на Фрушкој гори, заједно са старијим ученицима које је око себе окупио, извршио је адаптацију старе напуштене зграде и претворио је у Пионирски дом.

Добија признање од многих практичара, а за његов рад се интересују и стручне службе у Републици и истакнути професори универзитета. У уџбенику студената педагогије, предмет Методика на Филозофском факултету, професор Милан Баковљев пише о његовој методи.

Писао је и издавао гласило (лист) искључиво за своје ученике и њихове родитеље: ,,Реч учитеља”, ,,Реч твога учитеља”, ,,Наша реч”. Штампао је часописе путем којих се обраћао родитељима истовремено подстичући ђаке што је, из данашње перспективе гледано, нека врста претече електронског дневника.

У настојању да унапреди наставу почетног читања конституисао је и израдио следећа дидактичка средства за едукацију кроз игру: ,,Слагалица”, ,,Причалица”, ,,Сликарица”, ,,Словаријада”.

   У Основној школи,,Вук Караџић” у Кикинди 1975. године реализовао је наставни експеримент у области наставне акцелерације, када су му ученици за једну школску годину са врло добрим и одличним успехом завршили два разреда (1. и 2). Резултате овог наставног експеримента објавио је у часописима ,,Настава и васпитање” и ,,Педагошка стварност”.

   За рад на унапређењу наставе почетног читања Републички савет за просвету доделио му је звање педагошког саветника, а његов град Кикинда ,,Октобарску награду” и “Првомајску награду”.

Буквар који је написао освојио је прву награду на конкурсу, али, нажалост, из политичких разлога није штампан.

   Сва документација и сва сведочанства онога што је у педагогији створио, као и ,,Буквар“, налазе се у депоу Педагошког музеја у Београду.

Весна Чипчић

Претрага

Часопис

Распоред звона

RasporedZvonaNizaSmenaModul

RasporedZvonaVisaSmenaModul

JSN Decor is designed by JoomlaShine.com